Auktoriserad Hudterapeut i Häljarp BOKA TID

ORSAK & LÖSNINGAR FÖR TORR OCH ÅLDRAD HUD 

ORSAKER TILL TORR/ÅLDRAD HUD

Undvik att använda starka tvålar eller rengöringar som kan ta bort hudens naturliga oljor. Torr luft kan orsaka torr hud, speciellt under vinterhalvåret. Använd en luftfuktare som kan tillföra fukt till luften, vilket kan hjälpa till att återfukta huden.

Överdriven exfoliering med starka peelingprodukter är en vanlig orsak till torr och känslig hud. Man ser en fin lyster under en kort tid pga hudens levande celler kommer upp till ytan. Den torra ytan är borta men även hudens viktiga syramantel som hjälper till att binda fukt minimeras. Tas detta skydd bort gång på gång utan att det verkligen behövs så utsätts hudytan för stress och den blir torr och känslig för uv -ljus och kan i värsta fall börja flagna och bli känslig.  Hudbarriären måste byggas upp igen.

Att inte använda solskydd året om kan leda till utveckling av rynkor om man vistas mycket i solen. UVA-strålar kan bryta ner kollagen och elastin, som är de proteiner som ger huden dess styrka och elasticitet. 

UV-strålar kan även skada hudcellernas DNA, som kan utveckla pigmentfläckar.

För lite fett i kosten kan vara en del av problemet som gör att huden kan kännas torr, Några bra källor till essentiella fettsyror är fisk, nötter och frön.

För lite vatten. Att öka vattenintaget gör att underhuden fylls upp med fukt och då blir överhuden fastare. När fukten i huden är låg blir den slapp, grå och lymfan cirkulerar sämre som kan leda till att slagg stannar kvar och skapar svullnad på enstaka ställen på huden.

Hormonellt åldrande orsakar mycket torrhet pga den egna produktionen av hyaluronsyra minskar och huden får svårt att bibehålla fukten. Produktionen av östrogen minskar också och detta påverkar även produktionen av kollagen. Under de fem första året av klimakteriet så försvinner 30% kollagenet. 

SKILLNAD PÅ TORR & UTTORKAD HUD

Torr och uttorkad hud är två olika hudåkommor som kan dela några av samma symtom.

Torr hud är en hud som inte producerar tillräckligt med oljor för att hålla den återfuktad och skydda den från yttre miljö. Det är vanligtvis ihållande och kan åtföljas av obehagliga symtom som klåda eller stramhet. Svårighetsgraden av dessa symtom kan påverkas av miljöfaktorer som torr luft och är ofta värre på vintern. 

Uttorkad hud, å andra sidan, hänvisar till mängden vatten i huden. Frisk hud innehåller cirka 30 % vatten, vilket är viktigt för att bibehålla hudens struktur, styrka och motståndskraft. När din hud förlorar mer vatten än den tar in kan den bli uttorkad. Fukt på ytan hjälper huden att binda vatten och förhindrar att den "läcker" fukt. Hyaluronsyra som finns naturligt i huden binder 1000 gånger sin egen vikt och är en av den viktigaste fuktbindaren i hudvård för att behålla en mjuk och len hy.


HUDVÅRDSTIPS

Att hålla huden återfuktad är viktigt för att bibehålla dess elasticitet och förhindra torrhet, vilket kan skapa uppkomsten av fina linjer och rynkor. Återfukta regelbundet. 

Använd en fuktkräm som passar din hud och innehåller ingredienser som hyaluronsyra, glycerin eller ceramider och betaglykaner för att låsa in fukten på ytan och mindre molekyler under din fuktkräm som kan jobba på djupet för att redan där skapa en bra miljö för att förhindra inflammationer att uppstå som gör att huden åldras fortare. 

Retinoider kommer från vitamin A och är kända för sin förmåga att minska uppkomsten av fina linjer och rynkor. Receptfria retinolkrämer kan främja kollagenproduktionen och påskynda hudcellsomsättningen, vilket leder till en slätare och mer ungdomlig hud.

Antioxidanter: Att applicera hudvårdsprodukter som är rika på antioxidanter kan hjälpa till att skydda huden från skador orsakade av fria radikaler och miljöangrepp. Ingredienser som C-vitamin, E-vitamin, grönt te-extrakt och rotextrakt från centella asiatica som innehåller Q10 med goda egenskaper, som kan bidra till att förbättra hudens övergripande struktur och ton.

Använd alltid solskydd för att skydda huden från solskador, vilket annars kan bidra till torr och uttorkad hud och inflammationer. Det är viktigt att välja ett solskydd som är bredspektrum och har en SPF på 30 eller högre. 


CLINICCARE